Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου 2007

Ρεκόρ δύναμης

Η Bolitoglossa dofleini, παγκόσμιος πρωταθλητής σε μυϊκή δύναμη.

Είναι γεγονός. Η σαλαμάνδρα της Κεντρικής Αμερικής έχει τον ισχυρότερο μυ στον κόσμο!

Μια γιγάντια δενδρόβιας σαλαμάνδρας της Κεντρικής Αμερικής ανακηρύχθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής δύναμης, καθώς μπορεί να εκτινάσσει τη γλώσσα της με την απίστευτη ισχύ των 18.000 watt ανά κιλό μυός. Μιλάμε φυσικά για τιμές σχετικής δύναμης και όχι για απόλυτες τιμές. Μονάδες δύναμης/ισχύος ανα μονάδες μυϊκής μάζας.

Η γλώσσα της σαύρας Bolitoglossa dofleini είναι δύο φορές πιο ισχυρή από τα πόδια του προηγούμενου κατόχου του ρεκόρ, του φρύνου Bufo alvarius που ζει στα ποτάμια του Κολοράντο.


Bolitoglossa dofleini.jpg
Η τρομερή ισχύς και ταχύτητα με την οποία εκτινάσσεται η γλώσσα του αμφιβίου δεν οφείλεται αποκλειστικά στη μυική δύναμη. Καταγραφή με βίντεο υψηλής ανάλυσης και ηλεκτρομυογραφική έρευνα αποκάλυψαν ότι η η ταχύτητα της γλώσσας ήταν μεγαλύτερη από ό,τι θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσω της απλής σύσπασης των μυών.

«Είναι σαν να τεντώνεις έναν ελαστικό ιμάντα και να τον αφήνεις απότομα» σχολιάζει ο Στίβεν Ντέμπαν, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα στην Τάμπα και κύριος συγγραφέας της σχετικής δημοσίευσης στο Journal of Experimental Biology. Μέσα στη γλώσσα αυτή πρέπει να υπάρχει ελαστικός ιστός που αποθηκεύει ενέργεια και την απελευθερώνει όταν η σαλαμάνδρα εντοπίσει την κατάλληλη λεία. Μάλλον πρόκειται για ελαστικές ίνες κολλαγόνου που διαπλέκονται με τις μυικές ίνες.


Αρθρογραφία-Πηγή: Journal of Experimental Biology 210, 655-667 (2007)


Τρίτη, 6 Φεβρουαρίου 2007

Έξυπνα φάρμακα: Σουλμπουτιαμίνη και μνήμη

Μέσα στη δεκαετία του 80 είχε ξεκινήσει μια νέα μόδα που λεγόταν "έξυπνα φάρμακα" ή νοοτροπικά φάρμακα. Μέσα σε ένα κλίμα γενικής αναζήτησης λύσεων ενάντια στην εξασθένηση του οργανισμού και με στόχο την παρεμπόδιση του γήρατος, κάποιοι γιατροί εισήγαγαν κάποια νέα φάρμακα καθαρά για το φρεσκάρισμα του μυαλού, την αύξηση της εξυπνάδας και της μνήμης. H μόδα των "έξυπνων φαρμάκων" ή smart-drugs όπως λέγονται είναι κομμάτι μιας μετά-φαρμακολογίας που δεν απευθύνεται άμεσα σε ασθενείς με προβλήματα αλλά σε υγιή άτομα που επιθυμούν να γίνουν παραπάνω απο υγιή. Έχουμε αναβολικά για το σώμα, τώρα έχουμε και αναβολικά για το μυαλό. Η θεωρία του Νιτσεϊκού υπερανθρώπου ξεκινάει και εφαρμόζεται στον νέο αιώνα που διανύουμε, μάλλον απο το κεφάλι!

main.jpg

Πάρτε για παράδειγμα το σκεύασμα Arcalion.

H χρόνια έλλειψη θειαμίνης (βιταμίνης Β1) στους ανθρώπους και τα ζώα είναι γνωστό ότι δημιουργεί δυσλειτουργίες στη μνήμη και νοητικές διαταραχές, οι οποίες σχετίζονται με εξασθένηση του χολινεργικού συστήματος. Κάποιοι επιστήμονες δοκίμασαν ένα παράγωγο της βιταμίνης Β1, τη σουλμπουτιαμίνη (Arcalion). Έχει αποδειχθεί ότι η σουλμπουτιαμίνη, σε επανειλημμένα πειράματα, ότι βοηθάει στο σχηματισμό μνήμης και στη βελτίωση των νοητικών ενεργειών, σε πειραματόζωα και ανθρώπους. Αυτή η μεταβολή της νευρικής συμπεριφοράς οφείλεται σε αύξηση της δραστηριότητας του χολινεργικού συστήματος στην περιοχή του ιπποκάμπου.

Επιπλέον το Arcalion έχει αποδειχθεί ότι βοηθά ως συνοδευτική θεραπευτική αγωγή της λοιμώδους ασθένειας, βοηθά σε περιπτώσεις ψυχογενούς δυσλειτουργίας της στύσης (ανδρική ανικανότητα)! και σε περιπτώσεις γενικής σωματικής εξασθένησης.

Υπάρχουν ανέκδοτες αναφορές για επιτυχή συνδυασμό της σουλμπουτιαμίνης με άλλα νοοτροπικά φάρμακα (smart coctails) όπως η καφεΐνη και η ακετυλαμινοχολίνη. Περισσότερα για αυτό θα έχουμε στις επόμενες αναφορές μας.

Δοσολογία: 200 mg x 2 φορές την ημέρα.

arcalion.jpg

Αρθρογραφία-Πηγές:

1) Pharmacol Biochem Behav. 1985 Aug;23(2):195-8

2) Van Reeth O. Drugs Today (Barc). 1999 Mar;35(3):187-92.

3) Dmitriev DG et al. Urologiia.2005 Jan-Feb;(1):32-5.

4) Shah SN. J Assoc Physicians India. 2003 Sep;51:891-5


Πέμπτη, 1 Φεβρουαρίου 2007

Τρείς Δυνατές Γυναίκες

Η συγκεκριμένη γυναίκα που θα δείτε πιο κάτω,  είναι πολύ δυνατή για να είναι γυναίκα. Για την ακρίβεια είναι πολύ δυνατή γενικά. Τα επίπεδα δύναμης της είναι υψηλότατα, αλλά δεν υπάρχει τίποτα το ανδρικό σε αυτήν παρουσία. Σε ένα παλιό βίντεο απο την Αγγλία μια 19 χρονη γυναίκα κομματιάζει τηλεφωνικούς καταλόγους και λυγίζει καρφιά και σιδερόβεργες. Η εν λόγω κυρία φαίνεται να κοκκινίζει για τα κατορθώματα της. Σεμνότητα και ταπεινότητα και ταυτόχρονα υπερφυσικά επίπεδα μυϊκής δύναμης. Χωρίς καμμία υπερβολική μυϊκή ανάπτυξη (άλλωστε είναι αθλήτρια δύναμης και όχι bodybuilder).

Καμμία σχέση και σωματικά και ηθικά με σύγχρονες εκπροσώπους του γυναικείου φύλου στο χώρο της δύναμης. Οι περισσότερες γυναίκες, κυρίως απο το χώρο του bodybuilding είναι παραδείγματα αρρενοποίησης, απώλειας της θηλυκότητας και υπερφίαλου εγωϊσμού. Για παράδειγμα η Ντέμπι Μπράμγουελ. Συναγωνιζόμενη τους άνδρες bodybuilder σε μυϊκή υπερτροφία και "φάρμακα", δηλώνει: "Αγαπώ το γεγονός ότι είμαι μια δυνατή γυναίκα. Νιώθω πιο θηλυκή με το τρόπο που δείχνω." Θαυμάστε στον αντίποδα ένα βίντεο επίδειξης (που κάθε άλλο παρά μυϊκή δύναμη, αποδεικνύει)

Υπάρχει μεγάλη παρεξήγηση στο χώρο του γυναικείου bodybuidling. Αυτό δίνει λαβές για ερωτικές, φιλοσοφικές και ψυχολογικές ερμηνείες, καθώς και για προχωρημένη σάτιρα. Για παράδειγμα ο Αμερικάνος κωμικός Τζίμ Κάρι, στη σειρά Living Color τη δεκαετία του 90, είχε κατασκευάσει την fitness περσόνα Βέρα ντι Μίλο η οποία ήταν, για αυτές τις ακραίες περιπτώσεις γυναικείας γυμναστικής ματαιοδοξίας, η απόλυτη διακωμώδηση.


Profile

johny_d JOHNNY FAVORITE
Athens-Amsterdam-New York

PhD in Sports Physiology-MSc in Molecular Pharmacology, University of Capella

Powered by pathfinder blogs

This is a FunEL-friendly site!

View blog reactions